I Can Advisory
Finansal yönetim danışmanlığı, finans ve yönetim bilimlerinin geçerli ve güvenilir bilgisinin küresel en iyi uygulamalarla desteklenerek çoklu katma değer yaratmak üzere şirketlerin yönetim kurulunda tavsiye ve/veya uygulama olarak sunulduğu özel bir hizmettir.
Dr. İbrahim Can
İşletmenin yasal finansal kayıtlarının (verginin ötesinde) yönetimi aydınlatmasıdır.
Karlılık için (hasılatı yükseltmek kadar) maliyeti istenilen seviyede yönetmektir.
İşletmenin analitik hesaplama ve planlarının uygulama ile uyumudur.
İşletmenin finansal, operasyonel ve yatırım işlemlerinin zamana göre değişimidir.
İşletmenin amaç ve hedefleri için en uygun sermaye oluşumu ve verimliliğidir.
İşletmenin ihtiyaç duyduğu finansal kaynaklara erişim sürecidir.
İşletmenin niyet ettiği finansal projenin istenildiği gibi gerçekleşme ihtimallerinin analizidir.
İşletmenin gerçekleştirmeyi amaçladığı finansal projenin sermaye, getiri ve zaman analizidir.
İşletmenin veya varlıklarının cari piyasa değerinin incelenerek hesaplanmasıdır.
İşletme ile mevcut ve/veya muhtemel yatırımcıları arasındaki sürecin yönetilmesidir.
İşletmenin risk, operasyon veya fon yönetim aracı olarak yatırım işlemleridir. Bunlar arasında öncelikle türev araçlar (forward, futures, options) sıralanabilir.
Pazarlık sürecindeki bir işletmenin finans, mevzuat ve operasyon yapısının incelenmesidir.
İşletmelerin stratejik yönetim kararlarına bağlı olarak; bir diğer şirket ile birleşerek yeni bir şirket oluşturma veya hakim ortağa bağlı şirket şeklinde karşılıklı güç kazanmaktır.
İşletmelerin stratejik finansman kaynaklarından birisi olan halka arz projesini başından sonuna yürütmek ve hedeflenen sonuçların alınmasını sağlamaktır.
Venture Capital (VC), girişim sermayesi, genellikle yeni kurulan ve hızlı büyüme potansiyeline sahip olan girişimlere finansal destek sağlayan yatırım türünü ifade eder. Bu tür yatırım genellikle özel yatırım şirketleri, girişim sermayesi fonları veya bireysel yatırımcılar tarafından yapılır.
Venture capital yatırımcıları, genellikle risk sermayesi olarak bilinen bu finansmanı, genç şirketlerin ilk aşamalarında (start-up), genişleme veya büyüme (scale-up) dönemlerinde kullanırlar. Bu yatırımlar genellikle hisse senedi veya benzeri finansal araçlar şeklinde gerçekleşir ve yatırımcılara, girişim şirketinin başarıya ulaşması durumunda kâr payı sağlar.
Private Equity (PE), özel sermaye, genellikle özel yatırım şirketleri veya PE fonları tarafından yürütülen bir yatırım stratejisini ifade eder. Bu strateji, genellikle özel şirketlere, genelde büyüme potansiyeli olan şirketlere veya halka açık şirketlerin hisse senetlerini satın alarak bu şirketlere yönelik uzun vadeli yatırımları içerir.
PE yatırımcıları, genellikle bir şirketin kontrol hisselerini satın alarak yönetim ve operasyonel değişiklikler yapma hakkına sahip olabilirler. Bu, şirketin performansını artırma ve değer yaratma amacını taşır. Yatırımcılar, genellikle belirli bir süre zarfında yatırımlarını büyüterek kâr elde etmeyi amaçlarlar.
Finansal teknoloji (FinTech), finans sektörünü geleneksel yapının çok ötesinde bir teknoloji ile buluşturan bir yeniliktir. Bu sayede küresel ölçekte dijital ağlar üzerinden çok çeşitli işlemlerin anında gerçekleşmesi mümkündür.
Blockchain, işlemleri kaydetmek, varlıkları takip etmek ve güven oluşturmak için paylaşılan, değişmez bir büyük defterdir. Dünya çapındaki işletmelerin blockchain teknolojisi ile finans, lojistik, inşaat vb. pek çok sektörde yakaladığı kurumsal başarıları siz de yakalayın.
İşlemleri hızlandırmak için, blockchain'de akıllı sözleşme adı verilen bir dizi kural depolanır ve bunlar otomatik olarak yürütülür. Bir akıllı sözleşme, kurumsal tahvil aktarımlarına ait koşulları tanımlayabilir, ödenecek seyahat sigortasına ait koşulları ve daha fazlasını içerebilir.
Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mali mevzuat şirketlerin dijital varlıkları bilançolarına kaydetmelerine ve finansal yönetim süreçlerinde değerlendirmelerine imkan tanımaktadır. Bu sayede şirketler alternatif finansal araçlar geliştirerek sürdürülebilir rekabet avantajına sahip olmaktadır.
Şirketler tüm yönetim, operasyon ve teknik faaliyetlerini dijital sistemlere taşıyarak örgütsel dönüşüm sağlayabilirler. Bununla birlikte süreç yönetimi ile kazanılan iyileştirmenin (optimizasyon) finansal performansa olumlu katkıları görülür.
Finansal sürdürülebilirlik, bir işletmenin tüm paydaşlarına değer yaratmada kullandığı finansal kaynaklarından daha fazlasını geri kazanma öz yeterliliği sağlayan uzun vadeli finansal performans ve bunu tehdit eden finansal sıkıntıların önlenme güvencesidir (Can, 2019).
Finansal sürdürülebilirlik danışmanlığı, uygulamalı bilimlerin ve yönetim danışmanlığının özel bir çözümüdür. Bu çözüm, şirketleri iflasa sürükleyen çeşitli finansal sıkıntıları önlemekle kalmaz; kârlılık, nakit yaratımı ve şirket (hisse) değeri göstergeleri üzerinden finansal performansı artırır.
Kaynak: Can, İbrahim (2019). "Finansal Sürdürülebilirlik Göstergeleri ve Değerlendirilmesi: Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi Şirketleri Üzerine Bir Araştırma" T.C. Marmara Üniversitesi, SBE, İşletme ABD, Sürdürülebilir Büyüme ve Kalite Yönetimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
danışmanlık ve eğitim çözümlerimiz için